BJØRNSON EUROPEEREN

Dokumentarserie (3 program á 40 min) om vår store europeer - Bjørnstjerne Bjørnson.

Dokumentarserien «Bjørnson Europeeren» ble sendt første gang på NRK1 i Bjørnsonåret 2010. Siden har den vært vist flere ganger i reprise både på NRK1 og NRK2.

 

Manus og regi: Sverre Krüger

Manus og fagkonsultasjon: Roar Tromsdal

Redigering: Ingvill Warholm

Foto: Sverre Krüger, Per Arne Bustnes, Ingvill Warholm, Kristian Krüger, Robert Hansen

Produsert av Nova Vision AS for NRK © 2010

 

Serien består av tre episoder á 40 min, og kan sees i sin helhet i NRKs nett-TV:

DEL1: VÆR I SANNHET

Bjørnstjerne Bjørnson bodde lange perioder av sitt liv i Roma, i Paris og i den lille landsbyen Schwaz i Østerrike. Flere av sine verk skrev han i utlandet, og her kastet han seg også inn i samtidens store debatter, særlig de som var knyttet til fred og rettferdighet. Bjørnson ble en av våre største europeere.

SE DEL 1 HER: Bjørnson Europeeren, DEL 1

 

DEL 2: DU ER EN FREMMED, VÆR VELKOMMEN

Du er en fremmed, vær velkommen. Noen få år etter at Bjørnstjerne Bjørnson hadde slått seg ned på Aulestad, måtte han ut i verden igjen. Først til Amerika, så til Paris hvor han, sammen med Karoline og barna, ble boende i fem år. Her møtte han mirakeltro, hypnose og mysterier. Noen år senere kastet han seg inn i Dreyfus-saken.

SE DEL 2 HER: Bjørnson Europeeren, DEL 2

 

DEL 3: DE GODE GJERNINGER REDDER VERDEN

De siste årene av sitt liv gikk Bjørnson på barrikadene for de små folk i Europa. Særlig sterkt engasjerte han seg i slovakenes kamp for egen frigjøring og kultur. Ved siden av Aulestad var det igjen Roma som var hans kamparena, men det var til Paris han reiste bare måneder før han døde på et hotell i byen.

SE DEL 3 HER: Bjørnson Europeeren, DEL 3