OM NOVA VISION AS/ SVERRE KRÜGER

Sverre Krüger er TV-produsent og daglig leder i Nova Vision AS. Krüger er i tillegg ansatt som professor på NTNU i Trondheim, og har gjennom 30 år arbeidet som journalist/ TV-producer i Schrødingers katt i NRK.

Nova Vision AS er et frittstående produksjonsselskap for film og TV-program innen dokumentarsjangeren, og produserer stoff fra vitenskap og forskning, kunst og kultur – samt personportretter.

Selskapet har NRK som sin viktigste oppdragsgiver, og de siste 20 årene har Nova Vision produsert rundt 80 programmer som er vist i NRK-TV. Praktisk talt alle er sendt prime time. Flere er også sendt i utlandet.

 

CV SVERRE KRÜGER

Daglig leder Sverre Gustav Krüger er utdannet cand philol med hovedfag i kunsthistorie. Han har arbeidet i flere skoleslag, i lærerhøgskole og universitet – i fagene musikk, kunstfag, mediefag.

I perioden 1990 – 2013 var han reporter, producer og redaksjonsleder i Forskningsredaksjonen, NRK-TV. Har produsert et hundretalls forskningsreportasjer for programmet Schrödingers Katt. I tillegg har han gjennom Nova Vision produsert ei rekke program for NRK-TV. (Se oversikt under).

Siden 1990 har han vært professor II i film og fjernsyn ved Institutt for kunst og media NTNU. En stilling han fortsatt har.

Sverre Krüger har også holdt en rekke foredrag om forskning og kunstfaglige tema, og har skrevet to bøker, begge på forlaget Communicatio: ’Elefantene i Domen’ (2004) – om steinhuggerlivet ved Nidarosdomen, og ’Hendene hans har øyne’ (2002) – om billedhuggeren Nils Aas. Han har også holdt utallige foredrag og skrevet flere artikler i tidsskrift og aviser, bl.a. kronikker i Dagbladet om Bjørnstjerne Bjørnson (21.12.05) og Arthur C. Clarke (27.03.08) .

 

UTVALG AV TV-PRODUKSJONER, FILM OG VIDEO:

Levende landskap (2015) (NRK 1 og NRK 2)

11 program á 30 min. (Sesong 1: 2012, sesong 2: 2015).  Dokumentarserien omhandler endringer i det norske kulturlandskapet i lys av gjengroing, bygningsvern, landbruk – og hvordan generere livskraft inn i den norske landsbygda.

Se dokumentarserien her:

http://novavision.no/levende-landskap/

 

Atelieret (2013/2014) (NRK 2)

6 program á 30 min. Programserie om og med sentrale billedkunstnere i norsk etterkrigstid. Willibald Storn/Inger Sitter/Oddvar Torsheim/Håkon Bleken/Rolf Groven/Irma Salo Jæger. I programmene møter de seg selv i arkiv fra 30-40 år tilbake og reflekterer over årene som har gått siden den gang.

 

Himmel og helvete i den hellige by (2013/2014) (NRK 1 og NRK 2)

2 program á 30 min om arkeologiske utgravinger i Hierapolis (Tyrkia). Norsk deltagelse i stort internasjonalt prosjekt med bl.a. oppdagelsen av apostelen Filips grav og Plutonion – nedgangen til antikkens underverden

 

Fra romstasjonen til Lofoten (2013/2014) (NRK 2)

Program (30 min) med den amerikanske astronauten Rex Walheim og den norsk/amerikanske kunstmaler Scott Thoe. Walheim var med romfergen Atlantis på den siste romfergetur til Den internasjonale romstasjonen. Etter turen kom han til Lofoten, og sammen med Scott Thoe opplevde de Lofoten og satte ulike perspektiver på hvordan virkeligheten kan oppleves – fra verdensrommet og fra jorda.

 

Bjørnson – Européeren   (2010/2011) (NRK 1 og NRK 2)

3 program á 50 min om Bjørnstjerne Bjørnsons opphold, diktning og samfunnsinnsats i de mange opphold han hadde og engasjerte seg i utenlands – først og fremst i Italia, Østerrike og Frankrike – og Slovakia.

 

Bjørnsons Roma (2010) (NRK 1)

Program (30 min) om Bjørnsons i alt 5 opphold i Roma. Til sammen tilbragte han 12 år i den italienske hovedstad. Her skrev han flere av sine diktverker og brever, og gjorde også en betydelig samfunnsinnsats bl.a. i politiske og juridiske spørsmål – ikke minst ved sitt engagement i Dreyfus-saken.

 

Et Norden i Roma (2010) (NRK 2)

Program (30 min) om Det skandinaviske kunstnerhus i Roma som i bydelen Trastevere er etablert og finansiert av Nordisk Råd – i forlengelsen av den 150-årige virksomheten til Den skandinaviske forening. Nå brukes dette kunstnerhuset til stipendopphold og arbeid for nordiske samtidskunstnere i ulike kunstarter.

 

Den første romfartsgiganten (2009) (NRK 1)

Program (30 min) om den russiske romfartspioneren Konstantin Eduardovitsj Tsjolkovski som som allerede på slutten av 1800-tallet gjorde rede for mulighetene og de tekniske vilkår for den moderne romfartsvirksomheten. Med Erik Tandberg som guide besøkes byen Kaluga hvor Tsjolkovski bodde og arbeidet i et landsens hus som både Juri Gagarin og Neil Armstrong har besøkt og hvor de har erklært sin gjeld til den store pioner.

 

En varmere isfront (2009) (NRK 1)

Program (40 min) som i tillegg til NRK også ble vist i tilknytning til det store klimamøtet i København i 2009. Programmet satte særlig lys på betydningen av forskningen som utføres i Ny-Ålesund på Svalbard, og hvordan denne kan markere et ’early warning’ – signal for klimautviklingen.

 

Erik Tandberg – et fjernsynsportrett   (2009) (NRK 1)

Siden den første Sputnik ble sendt opp i 1957 har Erik Tandberg sittet ringside de store romfartsbegivenheter, og kommentert både i radio og fjernsyn. Med støtte i et omfattende arkivmateriale i NRK – og med besøk både i Cape Canaveral og ved russiske utskytingsbaser – gir programmet et portrett av Tandberg. (40 min)

 

 Kalametiya 5 år etter tsunamien (2009) (NRK 1)

Under tsunamien i 2004 ble den lille fiskerlandsbyen Kalametiya på sør-østkysten av Sri Lanka så å si vasket vekk av havet. Flere omkom, og de som overlevde, ble pålagt å flytte lenger innover i landet.. Her ble det bygget en ny landsby. I programmet (30 min) møter vi de som overlevde – og som nå har fått et nytt liv 200 meter fra stranden hvor de bodde før.

 

Apollo 8   (2008) (NRK 1 og NRK 2)

I 1968 ble Apollo 8 fra NASA skutt ut i verdensrommet, som en del av forberedelsene til månelandingen året etter. Ombord var tre astronauter som tok det berømte bildet av jorda som ei klinkekule – et bilde som har fått stor symbolkraft i moderne miljø-kamp. Programmet (30 min) følger ferden og tar for seg den store betydning denne romferden fikk for både politisk liv og for kunst og kultur.

 

Norsk småkonge i India 2008 (NRK 2)

Program (30 min) om Ole Bie fra Trondheim som allerede i ungdomsårene reiste til Inda hvor han slo seg ned i den norsk-danske handelskolonien Trankebar på østkysten. Senere dro han opp i Bengalbukta og grunnla byen Fredriksnagore. Nå restaurerer indiske frivillige bygninger og miljøer fra Bies tid som guvernør – hvor han sammen med britiske William Carey bl.a. grunnla det første asiatiske universitet.

 

Havland forsvinner 2007 (NRK 1)

Program om klimautviklingen (30 min) hvor det påvises de store konsekvenser som isavsmeltingen i Arkis får for de lavtliggende land i Stillehavet og det indisk hav. Deltagere er bl.a. daværende leder for FNs klimapanel, nobelprisvinner Rajendra Pachauri, Jonas Gahr Støre – fangstfolk på Grønland, i Alaska og statsledere på Tonga, Kiribati og på Maldivene.

 

50 år i verdensrommet (2007) (NRK 1 og NRK 2)

Programmet (50 min) er en gjennomgang av det mest betydelige hendelser innen romfart og astronomisk forskning siden den første Sputnik ble sendt opp i 1957.

 

James Lovelock – jordas advokat (2007) (NRK 1 og NRK 2)

Den britiske forsker og forfatter James Lovelock lanserte i midten av 1960-årene den såkalte Gaia-teorien som beskriver jorda som et selvregulerende geofysisk system. Han har et omfattende forfatterskap bak seg, og er høyt ansett som forsker innenfor klimautviklingen. Her i Norge er det særlig Sigmund Kvaløy Setreng som har fulgt i hans fotspor.

I 2007 ble Lovelock æresprofessor ved Universitetet i Oslo, og i programmet møter vi ham både der han bor i Dorset, England – i Oslo – og på Svalbard.

 

Mesterlig mangfold (50 min) (NRK 1)

Program til ’Fakta på lørdag’ i NRK om filosofen, forfatteren, fjellklatreren og humoristen Peter Wessel Zapffe som var Sigmund Kvaløy Setrengs store forbilde og mentor. Mange av opptakene er gjort sammen med Setreng både på hans gård i Budal og ved Zapffes hytte ved Jægervatnet i Troms.

 

Weidemann på Okkenhaug (30 min) (NRK 1)

Portrett av maleren Jacob Weidemann særlig knyttet til hans gjennombruddsår da han bodde på gården Okkenhaug i Frol, Levanger

 

Nils Aas – billedhogger (30 min) (NRK 1)

Portrett av billedhogger Nils Aas gjennom det siste året av hans liv

 

n’Kjell sjøl – Kjell Aukrust (40 min) (NRK 1)

Portrett av humoristen, forfatteren og tegneren Kjell Aukrust.

 

Ambassadør humør – Hjalmar Andersen (50 min) (NRK 1)

Portrett av Kong Glad – skøytehelten Hjallis

 

Fiskeren, landsbyen og kjempebølgen (30 min) (NRK 1 og NRK 2)

Møte med den 80-årige fiskeren Liveris i landsbyen Kalametiya på sør-østkysten av Sri Lanka. Opptak ble gjort før tsunamien i 2004 – og ei uke etter at katastrofen hadde skjedd, og hvor Liveris på en forunderlig måte overlevde.

 

Fra Golsfjellet til Banda Ache (30 min) (NRK 1og NRK 2)

Portrett av Jonas Gard Støre mens han var generalsekretær i Røde Kors og rett før han ble utnevnt til utenriksminister. Opptak ble gjort i Banda Aceh på Sumatra rett etter tsunamien, i Kongo og Tsad, i London, og på en feriekoloni som Røde Kors arrangerte på Golsfjellet.

 

Spelkomponisten (50 min) (NRK 1)

Portrett av Paul Okkenhaug, gårdbruker og komponist til Spelet om Heilag OIav på Stiklestad.

 

Stavkirken og Løvefjellet (40 min) (NRK1 og NRK 2)

Program om de kulturminner i Norge og Sri Lanka som har fått plass på på UNESCOs Verdensarvliste. Programmet drøfter konserveringsproblemer, tilrettelegging for informasjon, i hvilken grad de engasjerer folk i dag osv.

 

Hjemmebane Roma – (30 min) (NRK 1 og NRK 2)

Program om Det norske institutt i Roma – om framvekst og drift av Instituttet – med besøk, sammen med studenter, i Herculaneum, Pompeii og monumenter i Roma.

 

Portrett av Arthur C Clarke (30 min) (NRK 1 og NRK 2)

Et møte – i Colombo, Sri Lanka – med vitenskapsmann, miljøforkjemper og forfatter Arthur C. Clarke. Sammen med Stanley Kubrick skrev han manus til ’2001 – a Space Odyssey’ som ble nominert til Oscar. Arthur C. Clarke har forfattet et utall av science-fiction bøker, og av disse tar programmet særlig for seg ’Fountains of Paradise’ som utspiller seg ved det berømte fjellet Sigiriya i det indre av Sri Lanka.

 

 

BØKER:

 

’To skilling for en sang’. Universitetsforlaget (1982)

Medarbeider i bok om skillingsvise-tradisjonen i Nord-Norge. Ansvar for musikkomtaler og nedtegnelse av notasjon.

 

’Kulturminner’. red Stiklestad nasjonale kulturhus (1993)

Redaktør og delforfatter i bok om kulturminner i Stiklestadområdet.

 

’… med øyne på hver finger’ Communicatio (2002)

Samtaler med Nils Aas ved høvelbenken i hans atelier.

 

’Elefantene i Nidarosdomen’ Communicatio (2004)

Om steinhuggerlivet ved Nidarosdomen, og alle de merkelige skulpturer som henger rundt om på Nidarosdomen.

 

Drømmen om paradiset (arb.tittel) Under arbeid. Planlagt utgivelse 2016.

Om norske kolonieventyr på Ceylon og India på 1600 og 1700-tallet.

 

Bakgårdsgutt og koloniherre (arb.tittel) Under arbeid. Planlagt utgivelse 2016

Om en frisk og frodig ungdom fra Trondheim som reiser ut i verden og blir småkonge i India. I Norge-Danmark fikk han rykte som sjarlatan, mens inderne har tatt ham til sitt hjerte som kulturspreder.

 

ARTIKLER:

Fra Verdal til Paris (om maleren Severin Grande) Trønder-Avisa (1887)

Sheela-na-gig . Provokasjon – konflikt – forløsning Artikkel i Spor (1994)

Bråkmaker og nasjonalhelt (Bjørnson) Kronikk Dagbladet (2005)

Framtidsforskeren (Arthur C Clarke) Kronikk Dagbladet (2008)

Skulptur for Gud og hvermann Fortidsvern (2004)

 

KORTERE ARTIKLER – tidsskrift, lokalhistorisk litteratur, nettsider:

Om Konstantin Eduardovitsj Tsjolkovski (NRK nettsider)

Storverk om Romfartsalderen (bok av Erik Tandberg) (NRK nettsider)

Om James Lovelock (NRK nettsider)

Om Maldivene og havstigning (NRK nettsider)

Sound and Silence (bokanmeldelse) (Musikk i skolen)

Fortidsminneforeningen som kulturbærer (Årbok N-T Historielag, 1980)

Trønderlåna – fra Akropolis til rett rundt nova (Årbok N-T Historielag, 2006)

Fra Trondheim til Santiago de Compostela (Adressavisen – lørdagsbilag)

Grenselandet mellom kunst og naturvitenskap (Tidsskrift for HiT)

Frykten har store øyne (Adressavisen – om en jugoslavisk partisan i Norge)

 

FOREDRAG:

Alf Rolfsens malerier i Stiklestad kirke åpningsforedrag til utstilling, 2014

Skråblikk på Humaniora – ved NTNU/Falstadsenteret, 2013

Bjørnson, Roma og Stiklestad, Stiklestad nasjonale kulturhus, 2012

Om makt og arkitektur, Foredrag ved Stiklestad nasjonale kulturhus, 2011

Inger Sitter, Stiklestad åpningsforedrag til utstilling, 2009

Konferansier og møteleder ved heldagsseminar mellom studenter og personale ved NTNU og 5 nobelprisvinnere Realfagbygget, NTNU, 2006

Nils Aas Kunstverksted åpningsforedrag til utstilling 12 fortellinger’, 2003

Foredrag under Helleristningeseminar på Rica, Hell, 2001

Gjesteforeleser ved Høgskolen i Telemark – 3 ganger 1981, 1988, 2004

Åpningsforedrag ved Nordisk Kunstkonferanse i Stavanger, 1995

Gjesteforeleser ved Kunstakademiet i Trondheim, 1993